Leuk om te weten



Black Angus vlees: Waar komt het vandaan?

 

Black Angus is wereldwijd één van de populairste runderrassen. Zo niet de
populairste. Op menig restaurant staat het op de kaart. Daarnaast wordt het
regelmatig in receptnamen gebruikt. Hieronder vertellen we meer over dit
runderras

Wat is Black Angus?

Black Angus is de naam van een runderras dat halverwege de 19e eeuw
in Schotland is voortgebracht. Het is eigenlijk een afgeleide van de Aberdeen
Angus. Deze zijn er in het rood (Red Angus), maar het overgrote deel is zwart
(Black Angus).

De Schot Hugh Watson begon met het fokken van de Aberdeen Angus runderen. De
allereerste runderen waren verschillend van kleur. Ook hadden sommige hoorns en
andere niet. Hugh Watson had destijds een voorkeur voor de zwarte stier en
besloot deze voort te planten. Hier ontstond de Black Angus rund. Steeds meer Schotten volgende Hugh Watson met het fokken van de Black Angus
runderen. Het groeide in populariteit en in 1873 werd het ras voor het eerst
naar de Verenigde Staten geëxporteerd. George Grant kwam met vier stieren in
Kansas en fokte ze voort met Longhorn koeien. Hij ontwikkelde nakomelingen die
geen hoornen hadden, zwaarder waren en beter tegen de winter konden. Sindsdien
is Black Angus daar het meest populaire runderras

 

 

Wat zijn de kenmerken?

Een Black Angus koe kenmerkt zich door de zwarte huid. Het heeft korte poten
en geen hoorns. Het vlees bevat over het algemeen een mooie vetmarmering. Dit
heet ook wel intramusculair vet. Het zorgt ervoor dat de spier soep blijft.
Vetmarmering in het vlees zorgt ervoor dat het vlees mals is. De Angus-runderen staan bekend om hun gemoedelijke karakter en hun vermogen
te kunnen opgroeien op schrale gronden. Het ras staat dicht bij de natuur en
gedijt goed in natuurgebieden waar een grote variëteit aan kruiden- en
grassoorten te vinden is.

 

Vlees

De belangrijkste reden voor het wereldwijde succes van
het Angus-ras is de kwaliteit van het vlees. Restaurants zetten het graag op de
menukaart. Dit hangt samen met de “marmering” van het vlees: dunne
lijntjes vet die door het vlees lopen. Vet heeft de eigenschap dat het smaak
vasthoudt. Het vlees lijkt op dat van het Wagyu-rund,
maar dat is nog iets vetter.

 

Wat is marmering:

In het vlees kan vet worden opgeslagen waardoor je een mooie marmering
in het vlees krijgt. 

Dit vet wordt ook wel intramusculair vet
genoemd, tussen de spieren.

De Wagyu  is er beroemd om, maar ook de luxere vleesrassen
zoals Black (Aberdeen) Angus hebben een beetje marmering


Vet en gezondheid: 

Vet is voor ons een energiebron, een belangrijke bouwstof
en belangrijk voor de opname van vitamine

Vet is een bron van  vitamine A, D en E en essentiële vetzuren (linolzuur en
alfa-linoleenzuur). Teveel vet is niet goed voor ons.

Vetten zijn te onderscheiden in verzadigde en onverzadigde vetten.  Onverzadigde vetten (enkelvoudige en meervoudige) verlagen het cholesterol gehalte (LDL) in het bloed.

Onverzadigde vetten komen voor in plantaardige én dierlijke producten. Vet in eten bestaat
altijd uit een combinatie. 

Dieren die grasgevoerd zijn bevatten meer onverzadigde dan verzadigde vetten, ook
vlees met een hoge marmering bevat meer onverzadigd vet.

Bron: www..vlees.nl